4 juli 2017

Voorbije 5 jaar 1205 meldingen over schadelijke producten

 

De voorbije 5 jaar kwamen er 1205 meldingen binnen bij het Centraal Meldpunt voor Producten van de FOD Economie. Producenten en verdelers zijn verplicht om dit meldpunt onmiddellijk op de hoogte te brengen wanneer zij een product of dienst op de markt hebben gebracht dat onveilig is voor de consument. Tegenover 2012 is een stijging vast te stellen met maar liefst 59% (In 2012 ging het om 195 meldingen, terwijl vorig jaar 308 meldingen werden gedaan). Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal meldingen met 12 % (274). De voorbije vijf jaar werden 148 klachten ingediend door consumenten die met een gevaarlijk product geconfronteerd werden, dit blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij minister van Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V).

Het ging dan vooral over motorvoertuigen, elektrische toestellen, speelgoed en sport-en vrijetijdsartikelen. “n 44 % van de gevallen ging het om motorvoertuigen. Deze meldingen kunnen leiden tot terugroepacties. Producenten en distributeurs zijn verplicht om het Centraal Meldpunt bij de FOD Economie onmiddellijk op de hoogte te brengen als ze merken dat ze producten op de markt gebracht hebben die niet voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Dit is tevens het geval als de door hen op de markt gebrachte producten een ongeval hebben veroorzaakt of als de producten niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften voldoen en/of de gezondheid van de gebruikers kunnen schaden..

Ik vroeg meer specifiekere cijfers op voor speelgoedartikelen: de voorbije 5 jaar werden 89 meldingen gedaan voor speelgoed en sinds 2013 werden er maar liefst 406.284 speelgoedartikelen teruggeroepen. Er konden geen aparte cijfers per speelgoedartikel gegeven worden.

Daarbij polste ik ook naar de redenen van meldingen, maar hier worden geen statistieken van bijgehouden. Tevens wordt geen onderscheid gemaakt tussen de terugroepacties en andere vrijwillige maatregelen die gemeld worden. Vaak vermelden de ketens die uiteindelijk een terugroepactie doen dit zelf op hun website. Ik verwijs naar de terugroepactie van de kinderhekjes van Ikea: Als het hekje boven aan de trap wordt gemonteerd, bestaat het gevaar dat kinderen van de trap vallen en zich bezeren. Er zijn 3 meldingen geregistreerd over kinderen die verwondingen opliepen toen ze van de trap vielen.

Een ander voorbeeld is de terugroepactie van Kruidvat, die de "Playing Kids Houten Racebaan" terugriep. Het speelgoed voldoet niet aan de veiligheidseisen, zo meldde de winkelketen op haar website. Oorzaak van de terugroepactie is het risico dat de wielen van de raceauto loskomen. Voor kleine kinderen die de wielen in de mond stoppen kan dat verstikkingsgevaar opleveren. Kruidvat raadt de bezitters van de racebaan het speelgoed niet meer te gebruiken.

Het aantal klachten én het aantal vrijwillige maatregelen die marktdeelnemers hebben gemeld aan het Meldpunt, zijn goede graadmeters voor de veiligheid van onze producten. De veiligheidsmechanismen werken goed en de producenten nemen hun verantwoordelijkheid. Ik kan dit alleen maar toejuichen..

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter