18 oktober 2017

Helft van de facturen vorig jaar per mail bezorgd

 

Jaarlijks worden er in ons land meer dan 1 miljard aan-en verkoopfacturen verstuurd en ontvangen. In 2012 werden deze facturen nog hoofdzakelijk per post bezorgd (77.5%). Vorig jaar viel de versturing per post terug op 1/3 (31.1%). Kleine ondernemingen werken nog meest met papieren facturen.Dat blijkt uit de cijfers die ik opvroeg. Als we de facturatie per mail bekijken, zien we dat facturen vorig jaar al voor de helft via mail verstuurd werden. In 2012 was dit maar 18.8%. Grote ondernemingen werken vaakst met mail. De elektronische facturatie stijgt zowel bij de eenmanszaken, kleine, middelgrote en de grote ondernemingen. Een tendens die toe te juichen valt. Bedrijven zien de voordelen van e-facturatie: snel, efficiënt en duurzaam. Ook kunnen de klanten sneller reageren en hun factuur betwisten. Tevens gebruiken bedrijven meer en meer een digitaal platform. Al blijft dit de minderheid.

We moeten waakzaam blijven, aangezien niet iedereen reeds op de digitale trein zit, denken we aan de ouderen in onze samenleving. Het is dan ook belangrijk dat wie nog een papieren factuur wens te ontvangen, ook die mogelijkheid krijgt en dat dit duidelijk meegedeeld wordt.

Uit het verslag over de digitale voortgang in Europa blijkt dat ons land op de 14e plaats staat wat betreft elektronische factureren. Er liggen nog uitdagingen op het vlak van e-facturatie om de zeer kleine ondernemingen, éénmanszaken en hun externe kleine boekhoudkantoren mee te krijgen. Hiervoor moet de minister van Middenstand samenwerken met het bedrijfsleven, aangezien de organisatie van hun werk erdoor sterk wijzigt. Ook moet gekeken worden naar de good practices in andere landen. We mogen het belang van goede en beveiligde software niet vergeten, deze moet compatibel zijn om te kunnen werken met elektronische facturen.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter