21 augustus 2017

Factuurfraude leverde fraudeurs al meer dan half miljoen op

 

Sinds april 2016 tot maart dit jaar heeft de Economische Inspectie 215 meldingen ontvangen over vervalste facturen. Slechts in 50 van de 215 gevallen werd door het slachtoffer van de vervalste factuur informatie gegeven over zijn geleden schade. In totaal betrof het een bedrag van 549.111 euro, hetgeen neerkomt op een gemiddeld bedrag van 10.982 euro. Het hoogst betaalde bedrag bedroeg 172.520,61 euro, het laagste 195 euro. Dit blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij partijgenoot en minister van Consumentenzaken, Kris Peeters. Aangezien slechts een vierde het bedrag van de geleden schade doorgaf is de werkelijke schade veel groter. Ondanks de sensibiliseringscampagnes rond factuurfraude is dit een vorm van fraude waar we blijvend alert moeten voor zijn.

De meest voorkomende en voor de hand liggende modus operandi van de oplichters bestaat uit de wijziging van het oorspronkelijk bankrekeningnummer in het bankrekeningnummer van de oplichter. Hierbij zijn zowel de schuldenaar als de handelaar die de factuur verzonden heeft slachtoffer.

Ook het CERT waarschuwde recent om alert te zijn voor CEO fraude, een vorm van oplichting waarbij cybercriminelen een onderneming contacteren met de vraag een belangrijke betaling uit te voeren naar hun bankrekening. De cybercriminelen nemen de identiteit aan van de CEO, CFO of een vertrouwde persoon en vragen een medewerker van de financiële dienst of boekhouding om een dringende betaling uit te voeren.

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter