8 februari 2017

Dubbel zoveel namaak ontdekt

 

 Er zijn vorig jaar bijna dubbel zoveel nagemaakte producten ontdekt in ons land dan in 2015. De economische inspectie zag ook een toename van het aantal nagemaakte luxemerken.

Criminele netwerken die in namaak handelen, passen een truc toe om hun ladingen langs de douane te krijgen. Ze voeren alleen producten zonder logo’s in, zoals handtassen en juwelen. De douane kan de spullen niet tegenhouden, want er is nog geen sprake van namaak. De criminelen laten de logo’s en merknamen er pas opzetten als de goederen veilig over de grens zijn geraakt. In een kelder in Brussel werd vorig jaar zo’n productielijn blootgelegd.

We moeten dus steeds meer op de economische inspectie rekenen om namaakspullen te onderscheppen in binnenlandse loodsen, winkels en bij mensen thuis. Gelukkig slaagt die daar ook in, met 422.161 onderschepte namaakgoederen vorig jaar. Dat zijn er twee keer meer dan in 2015 (221.819 stuks). Sinds 2012 heeft de inspectie nog nooit zoveel namaak ontdekt. In 2013 ontdekte ze overigens maar 119.000 stuks. De successen zijn onder meer te danken aan de Europese controleacties waar de inspectie aan deelneemt.

Een belangrijke conclusie uit de vangsten van het voorbije jaar is de opmars (opnieuw) van het aantal nagemaakte luxeproducten. Er zijn 25.389 nagemaakte kledingstukken en -accessoires in beslag genomen, tegenover 14.053 in 2015 en 11.498 in 2014. Ook de 64.401 paar nagemaakte schoenen die vorig jaar werden ontdekt, zijn een veelvoud van de ladingen die de vorige jaren werden teruggevonden. Ondanks de opmars van de nagemaakte producten bleek vorig jaar tijdens het EK Voetbal in Frankrijk dat een groot deel van de Belgen liever originele dan nagemaakte producten koopt.

Het aantal nagemaakte smartphones en -onderdelen zit eveneens in de lift, met 14.002 gevonden stuks vorig jaar of bijna 5.300 meer dan in 2015. Ook andere nagemaakte elektronische toestellen werden vorig jaar twee keer meer ontdekt (6.420).

Er zijn vorig jaar wel opvallend weinig nagemaakte cd’s, dvd’s en videogames ontdekt, waarschijnlijk door het vlot online downloaden van muziek en films. Er werden vorig jaar maar 1.427 nagemaakte cd’s, dvd’s en games ontdekt, tien keer minder dan het jaar voordien (14.848).

Het is ook opvallend dat de groeiende namaak van luxemerken gepaard gaat met een flinke daling van de hoeveelheid nagemaakte dagelijkse verzorgingsproducten, zoals shampoos en douchegels. De economische inspectie ontdekte maar 12.635 stuks, tien keer minder dan in 2015 (122.496).

Het namaken van speelgoed blijkt verwaarloosbaar, met maar 88 ontdekte stuks in 2016.

De cijfers van de inspectie tonen aan dat alles wordt nagemaakt. Naast de klassieke namaakproducten ontdekte de inspectie 296.061 andere nagemaakte goederen, gaande van gelnagels en valse wimpers tot zaagmachines.

Alles wordt nagemaakt. Het is heel moeilijk om voor specifieke producten te waarschuwen. Om te vermijden dat je namaak koopt is het beter goed op te letten wat je koopt en waar je iets koopt. De gouden regel is nog altijd: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook. Omdat de economische inspectie alleen de binnenlandse markt controleert en dus goederen in beslag neemt in winkels, loodsen en bij particulieren thuis is het bijna altijd onmogelijk om de oorsprong van de goederen te achterhalen.

 

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter