3 februari 2017

Controle op nep Iphones

 

De helft van de quasi-nieuwe, als tweedehands verkochte iPhones vertoont ernstige mankementen. Dat bleek uit onderzoek van Test-Aankoop bij achttien 'opgelapte' iPhone 6-toestellen. Die waren ooit toonzaalmodel, zijn weinig gebruikt of werden teruggestuurd en kregen bijvoorbeeld een nieuw scherm of batterij om ze dan goedkoper te verkopen. Minister Peeters liet als Minister van Consumentenzaken weten dat de Economische Inspectie de zaak zou onderzoeken. 

Uit het antwoord op mijn parlementaire vraag bleek dat het onderzoek van Test-Aankoop in detail werd geanalyseerd en geëvalueerd in het licht van de toepasselijke wetgeving. Er blijken 7 dossiers te zijn opgestart waarbij verder onderzoek nodig is. Als conclusie van die analyse werden  3 groepen verkopers geïdentificeerd die thans het voorwerp uitmaken van verder onderzoek: 

 

             De Belgische verkopers die zich eventueel bezondigen aan misleidende praktijken: 2 dossiers.

             De Belgische verkopers die mogelijks in overtreding zijn met artikel XII.6. §1°, van het Wetboek van Economisch Recht (identificatie van de onderneming, met name KBO-nr.) : 2 dossiers. 

             De verkopers die in overtreding zijn wegens een kortere garantietermijn dan de wettelijke termijn: 3 dossiers. Aangezien het in alle 3 gevallen buitenlandse ondernemingen betreft zal desnoods beroep gedaan worden op de mechanismen van de Europese samenwerking inzake consumentenbescherming.

Ik zal opvolgen welke resultaten de lopende onderzoeken hebben opgeleverd en indien nodig aandringen op sensibilisering.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter