12 november 2016 - Overmatige schuldenlast aanpakken door actieplan

13 november 2016 - Het is veel te eenvoudig om in warenhuizen of winkels dure spullen op krediet te kopen. Dat blijkt uit een test van VTM NIEUWS met een verborgen camera. Meer nog: in sommige gevallen krijg je nog een groter bedrag dan je eigenlijk vraagt. Winkels zijn wel verplicht om te controleren of klanten wel kunnen terugbetalen, maar dat gebeurt te weinig.

Een reporter van VTM NIEUWS stapte met een verborgen camera een grote winkel binnen om een televisietoestel te kopen op afbetaling. Na een aantal wettelijk verplichte vragen kregen zij een krediet van 3.000 euro, terwijl ze maar 600 euro nodig hadden. Ook in een andere winkel kregen ze zonder problemen een krediet. Nochtans moet een handelaar altijd in de centrale kredietdatabank kijken. Als blijkt dat de klant meer dan 1.000 euro achterstallige betalingen heeft, dan mag hij hem geen krediet geven, maar niet elke handelaar houdt zich daaraan. Vorig jaar deed de economische inspectie 1.271 controles, daarbij stelde ze 321 overtredingen vast, of ongeveer een kwart.

Ik pleit er dan ook voor dat de economische inspectie de controles nog verder zou opvoeren. Het actieplan dat richtlijnen inhoudt voor de kredietverleners zodat zij heel goed weten hoe zij de wetgeving moeten respecteren, kan de consument meer bescherming bieden.

Herbekijk hier mijn interview op het VTM NIEUWS.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter